top of page

HÄÄKUVAUKSEN UKK

Saan usein liudan erilaisia kysymyksiä hääpareilta häiden alla. Tietyt kysymykset toistuvat ja pyörivät asiakkaideni mielessä häistä toisiin. Tähän kirjoitukseen olen koonnut kysytyimmät kysymykset ja pohdinnan aiheet, toivottavasti löydät tästä apua omiin suunnitelmiisi!

 • Kuinka varaan kuvausajan?
  Ota yhteyttä minuun joko nettisivujen yhteydenottokaavakkeella, sähköpostilla, Facebookin yksityisviestitoiminnolla tai Instagramissa. Sovitaan kuvausaika ja paikka. Neuvon mielelläni pukeutumisessa ja muussa valmistautumisessa.
 • Mitä kuvauksen jälkeen tapahtuu?
  1. Lähetän kahden viikon sisällä sähköpostiisi linkin kuvien valintagalleriaan, joista saat valita haluamasi kuvat itsellesi. Kuvauksen jälkeen toimitan kuvauksesta laskun samana päivänä valintagallerian kanssa. Laskulla on 14 vrk maksuehto. 2. Jos haluat tilata lisäkuvia, saat niistä toisen laskun. Lasku lisäkuvista on mahdollista jakaa osiin halutessasi. 3. Toimitan kuvat Dropbox-kansiossa sähköpostiosoitteeseen, aikaisintaan maksusuorituksen jälkeen. Saat linkin kuvakansioon ja mukaan latausohjeen. Huom! Kuvien toimitusaika on sesongista riippuen 3-4 viikkoa. 4. Digikuvia saat kuvauksista riippuen x kappaletta täysin teettämisoikeuksin. 5. Toimitan kuvien yhteydessä myös oman kuvatuotekauppani linkin. Kun saat kuvat, ota ensitöiksesi niistä varmuuskopiot kolmeen eri paikkaan (esimerkiksi pilvipalveluihin, ulkoiselle kovalevylle). Näin kuvasi ovat aina turvassa, vaikka jokin tallennuskohde pettäisikin. Säilytän kuvia itselläni vain rajallisen ajan. Nauti kuvistasi. Kaikessa palautteessa ja mietteissäsi käännythän heti puoleeni! Lupaan auttaa parhaani mukaan.​
 • Miten voin käyttää kuviani?
  Sinulla on oikeus jakaa kuviani sosiaalisessa mediassa. Voit teettää kuvistasi erilaisia kuvatuotteita. Huom! Kuvien oikeudet säilyvät aina kuvaajalla. Et voi myydä tai luovuttaa kuvia kolmannelle osapuolelle ilman kuvaajan suostumusta.
 • Milloin kuvaus varataan?
  Heti kun tiedät haluavasi kuvauksen. Vauvakuvaus varataan alustavasti kuukausien päähän, hääkuvaus 1-2 vuotta ennen hääjuhlaa. Kuvausaikaa varatessa kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä, etenkin jos kuvausajan suhteen on jokin tarkka toive, etenkin kesän kuvausajoista suurin osa varataan jo alkuvuodesta.
 • Entä jos joku sairastuu tai kuvauspäivänä sataa vettä?
  Kalenterini on rakennettu joustavalle pohjalle juuri sairastapausten ja sään vaihtelun varalle. Uusi kuvausaika pyritään varaamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Huonon sään sattuessa on aina myös mahdollisuus kuvata studiolla. Kuvauksiin on tultava ehdottomasti terveenä.
 • Mitä etua on ammattikuvaajasta hääkuvaajana?
  Kuvaajan työ häissä on nimenomaan kuvata. Kuvaaja ei tule häihin vieraaksi, ja näin ollen hänen työnsä on seurata sivusta tilanteiden kehittymistä, kauniita hetkiä ja ottaa niitä talteen. Kun teidän häissänne on kuvaaja, ei kukaan vieras rasitu kuvaamisesta, eikä teidän tarvitse pelätä epäonnistuneita kuvia tärkeästä päivästänne. Ammattikuvaaja ja ammattimainen kalusto hallitsevat kuvauksen myös haastavissa olosuhteissa, vastavalossa, hämärässä ja kovassa vauhdissa.
 • Mikä on kuvaustyylisi?
  Olen huomannut, että kuvaustyyli on jotain, mikä muuttuu ja kehittyy kuvaamisen ja ajan myötä. Huomaan itse muuttuvani tyyliltäni jatkuvasti, mutta pääosin pyrin melko valoisaan ja herkullisen väriseen kuvatunnelmaan. Toisaalta rakastan myös dramaattisia mustavalkokuvia. Joskus myös kuvausympäristö tai kuvattavat henkilöt voi antaa inspiraation eri tyyleille kuvaus- tai kuvankäsittelyvaiheessa. Rakastan tallentaa pieniä hetkiä, kuten katseita ja ilmeitä. Olen ehkä eniten yksityiskohtien tallentaja, mutta totta kai myös kokonaisvaikutelma tulee esille juhlakuvauksessa. Yksityiskohtaiset kuvat tukevat laajempia kuvia. Tavoittelen kuviin herkkää ja henkilökohtaista tunnelmaa, sellaista, joka näyttäisi juuri teidän päivältänne. Rakastan myös kuvata hauskoja kuvia ja otan aina vastaan ideoita kuvattavilta.
 • Kuinka monta kuvaa saamme sinulta?
  Kuvaan dokumentaariseen tyyliin, joten kuvia tulee koko päivän aikana tehtyä varsin huomattava määrä. En kuitenkaan pysty määrittelemään tarkkaa kuvamäärää, jonka minulta saa. Lopullisia valmiiksi käsiteltyjä kuvia on yleensä useita satoja, potrettikuvien pakettihintaan kuuluva määrä riippuu paketista, ajankohtaiset kuvauspaketit löydät hääkuvaushinnastosta.
 • Miten käy miljöökuvauksen jos hääpäivänä sataa? Entä kova pakkanen?
  Hääkuvausta suunnitellessa tulee aina miettiä vararatkaisu pahan kelin varalle, ja ehkä jopa varautua siihen pahimpaan. Kuvauspaikaksi voi sopia tuolloin jokin katettu paikka (kuten terassi), ja voimme kuvata esimerkiksi myös oviaukossa, jolloin saadaan hieman ulkona näkyvää maisemaa tai valoa mukaan. Minulta löytyy lainaksi kuvauksen ajaksi pari erilaista hääsateenvarjoa, mitkä tuovatkin oman hauskan lisänsä kuviin. Kovaa pakkasta me kestetään, kun vain otetaan mukaan hyvät ja helposti puettavat lämmikkeet ja suunnitellaan kuvaus hyvin ennakkoon, jolloin kylmässä ei tarvitse enää suunnitella. Avustajista on myös paljon hyötyä erityisesti huonolla säällä, kun he voivat auttaa takin tai viltin kanssa, pidellä sateenvarjoa.
 • Tarvitaanko potrettikuvaukseen avustajaa?
  Suosittelen tätä lämpimästi, etenkin jos jännitätte kuvausta kovasti. Hyvä ystävä voi auttaa rentoutumaan tilanteessa. Lisäksi yllä mainituista säähän liittyvistä syistä avustaja voi olla korvaamaton apu. Jos esimerkiksi kuvauksissa on kaaso(t) ja bestman(it) mukana, voidaan kuvata teistä yhteiskuvia jo samalla. Ystävä voi myös auttaa meikin ehostuksessa ja toimia myös käsilaukun kanssa apuna.
 • Mitä häämeikissä tulisi ottaa huomioon?
  Meikki häivyttyy kuvissa aina jonkin verran, joten meikki saa olla melko vahva, eikä silti näytä kuvissa yliampuvalle. Kuitenkin pyri toteuttamaan omaa tyyliäsi myös hääpäivänä, niin olosi on taatusti mukavampi. Ammattilainen auttaa sinua myös meikkauksen ja kampauksen osalta, joten kysy vinkkejä myös kampaajalta ja meikkaajalta juuri sinun parhaiden puoliesi korostamiseen! En suosittele kokeilemaan mitään aivan vierasta ja uutta tärkeänä päivänäsi, ja koemeikille annan aivan ehdottoman suosituksen! Päivä sujuu hyvin, kun tuntee olonsa mukavaksi.
 • Kuinka aikaisin hääkuvaus kannattaa varata?
  Lyhyesti: heti kun tiedätte hääpäivän. Parempi olla ajoissa kuin myöhässä. Yleensä hääkuvaaja varataan 1 tai 2 vuotta ennakkoon.
 • Voimmeko laittaa hääkuvia someen? Missä sinä käytät kuvia?
  Kyllä voitte. Kuvaussopimuksessa sovitaan, että hääpari saa kuviinsa käyttöoikeuden, joten kuvia saa jakaa sosiaalisessa mediassa. Asiakas ei saa luovuttaa kuvia kolmansille osapuolille esimerkiksi markkinointikäyttöön tai myydä kuvia eteenpäin. Kuvaajalla on oikeus käyttää kuviaan sosiaalisessa mediassa, markkinoinnissa ja myös osallistua erilaisiin hääkuvausaiheisiin kilpailuihin hääkuvilla.
 • Saammeko kuvat tiedostoina? Voimmeko teettää kuvia itse haluamassamme paikassa?
  Toimitan kuvat jpg-tiedostoina. Saatte itse päättää, missä teetätte kuvanne ja millaisia kuvatuotteita niistä teetätte. Kuvien lataaminen on helppoa, sillä lähetän mukana toimivaksi todetut ohjeet. Suosittelen tietenkin käyttämään kuvatoimituksen mukana lähettämääni verkkokauppasivua, josta saatte takuulla laadukkaat ja oikean sävyiset kuvatuotteet.
 • Toimitatko kuvat juhlavieraille?
  Minun tapani on, että hääpari itse toimittaa kuvat vieraille, koska se vain on yksinkertaisempaa kaikin puolin. Helppo tapa on tehdä niin, että kun olette ladanneet kaikki kuvat, luotte itse esimerkiksi Dropboxiin tai WeTransferiin kansion, jonne lataatte haluammanne kuvat ja jaatte sähköpostitse kaikille kenelle tahdotte. Esimerkiksi kiitoskortin yhteydessä voi lähettää viestin, jossa pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostitse.
 • Millä kuvaat?
  Minulla on aina mukanani kaksi tai kolme täyden kennon kameraa ja merkkini on ollut vuosikaudet Canon. Lisäksi käytän jossain tilanteissa pientä käsisalamaa tarpeen mukaan, mutta pyrin toimimaan enimmäkseen luonnonvalon voimin, koska se on minun juttuni.
 • Missä vaiheessa hääpäivää muotokuvat kannattaa ottaa?
  Minun mielestäni paras vaihtoehto on ottaa potrettikuvat ennen vihkimistä, jolloin ei tarvitse miettiä vieraille ohjelmaa vihkimisen ja juhlien alkamisen välille. Monelle on tärkeää, että ensimmäisen kerran nähdään vasta alttarilla, mutta kannattaa ottaa huomioon, että ensinäkeminen voidaan myös kuvata melkeinpä missä vain haluamassanne miljöössä. Silloin ensikohtaaminen hääpäivänä voi olla vielä intensiivisempi ja romanttisempi, kuin vihkimisen alussa. First look -kuviin tallentuu teidän kahden ensikohtaaminen tärkeänä päivänä. Muotokuville kannattaa ehdottomasti myös jättää aikaa illemmalle, juhlien keskelle. Näin saamme illan kultaisen valon ikuistettua kuviin.
 • Voinko maksaa useassa erässä?
  Kyllä voit. Kysy rohkeasti järjestelystä! Potrettien lisäkuvatilaus maksetaan myös erillisenä laskuna.
 • Miksi varausmaksu? Saanko rahan takaisin jos perun kuvauksen?
  Veloitan ensimmäisen osan maksusta (25% kuvauksen matkakuluttomasta kokonaishinnasta) noin kuusi kuukautta ennen häitä. Loppulaskun eräpäivä on häiden jälkeen. Loppulaskuun lisätään mahdolliset matka- ja majoituskulut. Potrettien lisäkuvatilauksista laskutetaan erikseen. Kun varausmaksu on maksettu, sovittu päivä on vahvistettu virallisesti teille, enkä enää voi myydä sitä kenellekään muulle. Varausmaksu kattaa kaikkea etukäteistyötä, viestittelyä, suunnittelua, puheluita, palaveria ja itse päivän varaamisen tietysti. Varausmaksun tarkoitus on myös minimoida hupivarauksia. Varausmaksua ei palauteta, mikäli perutte kuvauksen. Jos taas itse joudun perumaan kuvauksen, maksan varausmaksun takaisin. Periaatteeni kuitenkin on, etten peru kuvausta kuin erittäin pakottavan esteen sattuessa. Sovittuun kuvaukseen tulen vaikka pää kainalossa. Varausmaksun valossa voimme kumpikin osapuoli luottaa siihen, että kuvauspäivä on sovittu ja lyöty lukkoon, eikä paniikkitilanteita tarvitse käydä läpi. Varausmaksulla katetaan myös ennen itse hääkuvausta tehtyä työtä; suunnittelua, viesteihin vastaamista ym.
 • Mitkä ovat peruuntumisehdot? Entä mitä tapahtuu jos sairastut?
  Sairastuminen on inhimillinen, mutta valitettava asia. Joskus tilanne voi olla niin vakava, että paikalle ei pääse edes lääkkeiden voimalla. Mikäli minulle on sattunut jotain vakavaa, etten pysty kuvaamaan, pyrin auttamaan teitä parhaani mukaan löytämään toisen kuvaajan tilalle samaan hintaan. Lue lisää kuvaussopimuksestani.
 • Onko sinulla varakameraa mukana jos pääkamerasi hajoaa ?
  Häiden kuvaaminen on todella intensiivistä ja vahinkoja sattuu, erityisesti juhlien keskellä. Varakamera suojaa epätodennäköiset, mutta katastrofaaliset tilanteet. Eli kyllä, minulla on hääkuvauksessa mukana yhteensä kolme kameraa, joista kaksi lähelläni koko ajan (molemmissa eri polttovälin objektiivit jotta voin saada samasta tilanteesta useita erilaisia otoksia) ja yksi on varakameran varakamera. Lisäksi minulla on mukanani useita eri objektiivejä tilanteen mukaan käytettäväkseni, kuin myös laiterikon varalle.
 • Tarjotaanko kuvaajalle juhlaruokaa? Missä kuvaaja istuu?
  Kuvaaja kannattaa ehdottomasti istuttaa muiden vieraiden joukkoon syömään! Näin häneltä ei jää huomaamatta mitään, mitä juhlissa tapahtuu. Se, että kuvaajalla on paikka vieraiden joukossa on erittäin tärkeää myös siksi, että siten hän ei erotu muista vieraista niin selkeästi, mikä taas auttaa huomaamaan hetkiä, joista tulee ihania dokumentaarisia hääkuvia. Minua on usein luultu häissä hääparin tutuksi, mikä on minusta hyvin ilahduttavaa. Tällöin vieraat ovat rennompia ja kun pääsen juttelemaan heidän kanssaan, kuvat onnistuvat paremmin. Hääkuvaajan on mielestäni hyvä soluttautua porukkaan, jottei kuvattaville muodostu turhia paineita kuvattavana olemisesta.
 • Oletko valmis ottamaan meiltä kuvaideoita vastaan?
  Ehdottomasti. Haluan, että kuvista tulee teidän näköisenne. Minulla on itselläni tarjota ideoita, mutta haluan myös mahdollisuuksien mukaan toteuttaa toiveitanne kuvien suhteen.
bottom of page